Putovanja su kao jedna nepregledna knjiga, sa bezbroj stranica na kojima ispisujemo naše utiske i doživljaje. Još ako krećemo sa našim mališanima, koji će upotpuniti putovanje, to će biti novi izazov.

Ipak, mi kao roditelji, pitamo se da li će deci u tom letovalištu biti zabavno, da li postoji dovoljno dug plićak, da li ima ježeva, da li postoji igralište, parkova, kao i mnoga druga pitanja koja se nameću. I dok razmišljamo da li smo izabrali pravu destinaciju, mališani nestrpljivo čekaju da krenu na putovanje, željni novih doživljaja. Zato je najbolje da se vratimo i mi u njihove godine i upustimo u nezaboravnu porodičnu avanturu.

Baš zato vam danas predstavljamo 5 najboljih destinacija u Grčkoj za letovanje za porodice sa decom:

tasos letovanje

Pogled na Tasos iz Kavale

1. Tasos za male avanturiste
Ostrvo Tasos ili “Šuma koja pliva” je najsevernije Grčko ostrvo, idealno za porodični odmor. Mi ćemo vam dočarati našu avanturu sa Tasosa . Put do Tasosa traje oko 12h, a vožnja udobnim trajektima nepunih sat vremena od luke Keramoti do glavnog grada Tasosa- Limenasa. Kada smo se iskrcali sa trajekta ispred nas se pojavilo čarobno kristalno i zagonetno more, čije se boje prelivaju. Na horizontu su se videli trajekti kako odlaze i dolaze, a sirene su odjekivale u daljini. Limenas, kao glavni grad, sa mnoštvom taverni, kafića, velikim šetalištem i lepom gradskom plažom, dobar je izbor za mališane, pa je to bio i naš izbor. Sa dosta sadržaja i zabave za decu, luna parkom, vozićima, parkovima sa igračkama, toboganima i drugim zanimacijama naši mališani su upotpunili svoju avanturu. Sa druge strane, kada smo želeli da prošetamo i uživamo u upoznavanju ovog divnog ostrva, imali smo veliki izbor. Arheološko nalazište, stara luka grada, crkvica na uzbrdici samo su neke od znamenitosti koje nudi ovaj grad.
Ipak, ukoliko nastavite vaše putovanje ka Potosu ili Limenariji, budite sigurni da ćete i tamo pronaći sve što je potrebno za naše male “dragulje” , kao i bezbroj plaža koje se protežu u potezu od Limenasa do Limenarije.
Golden beach, Paradiso beach i Makrijamos su samo neke od njih, jer imaju postepen ulaz u vodu, sa dugim plićakom, a Makrijamos se još izdvaja i po uređenom igralištu za decu, i velikim kompleksom, gde slobodno šetaju paunovi, srne i druge životinjice, pa jedan deo podseća i na mini Zoo vrt.
Koji god deo ovog prelepog ostrva bude vaš izbor, nećete se pokajati i uživaćete istražujući ga.

nei pori letovanje

Pogled ka Nei Poriju

2. Sa mališanima u Nei Pori
Letovalište u podnožju Olimpa, na oko 160km od makedonske granice, u kojem noćni život skoro da ne postoji biće možda baš ove godine vaša porodična oaza mira. Duga peščana plaža, veoma čisto more, postepeni ulazak u vodu, veliki broj taverni sa prelepom grčkom muzikom biće sasvim dovoljni da se opustite i uživate u vremenu provedenom sa porodicom. Fin i sitan pesak koji krasi dugačku plažu Nei Porija, probudiće i u vama dete i poželećete da se sa decom igrate u tom pesku i pravite raznorazne oblike.
Ukoliko poželite da probudite u vama avanturistički duh, naša preporuka je izlet do Olimpa ili drevno pastirsko selo Stari Pantelejmon u brdu, sa kog se pruža prelep pogled u neposrednoj blizini Nei Porija.

rodos letovanje plaža

Rodos

3. Dečiji odmor na Rodosu
Bezbroj prelepih plaža i bogat zabavni program za decu samo su neki od razloga zašto ovog leta treba izabrati  Rodos za vaše porodično letovanje (neke od predloga šta posetiti možete pogledati u ovom članku). Najistočnije Grčko ostrvo zaslužuje da ga istražite. Ukoliko vaši mališani imaju bezbroj zahteva, ovo ostrvo će ih sigurno ispuniti. Na ostrvu ćete pronaći plaže za svačiji ukus, bilo da poželite da imate aktivan odmor sa porodicom ili da uživate u plavetnilu mora na plaži. Moja preporuka je svakako da provedete jedan uzbudljiv dan u akvaparku u Falirakiju. Koji god uzrast da su deca, ovde postoji provod za sve, od adrenalinskog spusta, tobogana,mirne reke i mnogih drugih atrakcija. Ja sam probudila dete u sebi bar na jedan dan, a nadam se da ćete to i vi učiniti. Mi smo stigli da obidjemo i Seven Springs – najšarmantniju lokaciju na Rodosu. Jezero, kog dopunjuju prirodni izvori predstavlja magiju prirode i oazu ušuškanu u zelenilu. Neka vam ovo bude jedno od najlepših letovanja sa vašim mališanima.

4.  Tiha Ammoudia na obali Jonskog mora
Ukoliko ste razmišljali o mirnom porodičnom odmoru, onda je Ammoudia pravo mesto za vas. Na samo 18 km od Parge, ovo mesto nudi divan opuštajući odmor u krugu najbližih. Duga peščana plaža polukružnog oblika pruža sliku plaže u zalivu, toplog, mirnog mora i prozirne vode bez talasa. Saznanje da se baš kod ovog mesta “mitska” reka Aheron uliva u more, probudila je u meni želju da je posetim. Prelepo uređeno šetalište uz reku mamilo me da predahnem u nekoj od ribljih taverni, gde se uvek služi sveža riba, gledajući zalazak Sunca. Ipak, ako budete želeli da sa vašom porodicom budete istraživači na jedan dan, preporučujem da brodićima plovite uzvodno od ušća u Jonsko more, divite se netaknutoj prirodi od koje zastaje dah,a pritom saznate bogatu istoriju ovog mesta. Meni i porodici su fascinantni pejzaži nepregledne prirode još u mislima, a šta ćete vi istražiti i čime ćete biti očarani otkrijte možda baš ove godine, ako posetite divnu i tihu Ammoudiu.

krit letovanje elafonisi plaža

Elafonisi plaža na Kritu

5. Krit za radoznale
Krit je najveće Grčko ostrvo, sa bogatom istorijom, imresivnim pejzažima i jedinstvenim plažama pravi je raj za radoznale hedoniste, pa čak i one najmlađe. Pre podne se kupajte u Libijskom moru, a poslepodne u tirkiznom Egejskom moru, jer ovo ostrvo to nudi. Spoj neverovatnih plaža I prirodnog kontrasta ostaviće utisak na celu porodicu i poželećete da vreme stane. A za mališane ono najbolje: Akvarijum u Heraklionu, koji će na nezaboravno putovanje kroz podvodni svet Sredozemnog mora povesti naše mališane i Akva park u Hanji.


1 Comment

A WordPress Commenter · March 8, 2018 at 6:56 am

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Avatar placeholder