Skijatos – kratka istorija ostrva

Iako malo ostrvo, Skijatos ima prilično bogatu istoriju. Ime je oduvek imao isto, i nastalo je od “Skia”, što znači velika senka i odnosi se na ogromne borove šume koje su preovladavala pejzažom. Pretpostavlja se da su ime dali Pelazgi, prvi stanovnici. Obožavali su boga Dionisa. Nakon toga usledio je period gde su glavni stanovnici su bili mahom Krićani i Mikenci.
Tokom Persijskih ratova, kada je Skijatos bio atinska luka, desio se prvi značajan istorijski događaj. Postao je član Atinske delijske lige u 478. pre nove ere. To je bila koalicija grčkih država, ali i drugih, sa ciljem odbrane od invazija persijskih vojnika. 404. godine pre nove ere, Skijatos je postao nezavisna država. Samostalnost nije trajala dugo, jer je već 341. pre nove ere, Filip Makedonac, pripojio Makedonskoj imperiji. Posle smrti Aleksandra Velikog, ova sila je pala, a za Skijatos su naišla teška vremena. Vladari su se menjali, a tek nakon pet vekova je Skijatos povratio svoju nezavisnost. Rimljani su zauzeli Grčku 146. godine pre nove ere, ali su ustupili neke slobode stanovnicima. 88. pre nove ere kralj Ponta, Mitriades VI je zapalio i uništio ovo magično ostrvo, u borbi protiv Rimljana.

skijatos grad ostrvo grcka
U srednjem veku stvari nisu bile mnogo bolje po ovo rajsko ostrvo, ali ni za ljude naseljene tu. Oko 300. godine nove ere došlo je hrišćanstvo, ali prva crkva je napravljena mnogo kasnije – tek u šestom veku. U međuvremenu, na ostrvu su dominirali pirati.

Prvi sledeći bitan događaj je bio početkom XIII veka. Ostrvo su oslobodili krstaši i predali Veneciji. 1027. godine braća Gizi su sagradili Bourtzi, malu venecijansku tvrđavu, u pokušaju da zaustave napade gusara. To nije bilo uspešno, i stanovnici prelaze iz lučkog dela ostrva u Kastro – koji je i ostao glavni grad do 1830. godine.

1538. ostrvo pada pod Tursku vlast i ostaje sve do 1821. godine. Ovaj period je značajno usporio razvoj ostrva i njegov napredak.

Nakon grčke revolucije, usledile su godine mira i to je bilo doba kada su mnogi pisci, pesnici i umetnici pravili neka od svojih najboljih dela. Najpoznatiji je Aleksandros Papadiamatis. Njegov dom je pretvoren u muzej, a glavna ulica u Skijatosu nosi njegovo ime. U to vreme još se i glavni grad se vratio iz Kastra u Skijatos.

Usledio je Drugi svetski rat, a grad Skijatos je bio oštećen u bombardovanju od strane Nemaca. 14. septembra nacističke trupe su potopile grčku podmornicu Lambros Katsonis sa obala Skijatosa i svake godine se obeležava ovaj tužni događaj. U ovo vreme, Kastro je bio utočište za grčke, britanske, australijske i revolucionare sa Novog Zelanda.

Posle rata, ekonomski i socijalni život Skijatosa se brzo razvijao. Ranih 70-tih godina Skijatos je izgradio aerodrom. 2007. je snimljen holivudski hit “Mamma Mia”, tačnije samo neke od scena, ali je to doprinelo povećanju zanimanja turista i njihovim posetama. Organizuju se turističke ture, posete brodovima i obilasci mesta gde se film snimao. Posebno je interesovanje kod britanskih turista, a lokalni stanovnici, iako znaju da je radnja filma snimana većinom na Skopelosu, čuvaju tajnu za sebe i koriste da privuku što veči broj posetioca.

Danas je Skijatos jako popularan i kod naših turista kao i Grčka uopšte. Oni koji su već posetili Skijatos i Grčku i žele neku promenu mogu da upoznaju ovog leta nove destinacije kao što su Turska letovanje 2019 ili možda Egipat letovanje.