Ostrvo Lesvos

Na ostrvu Lesvos ima veliki broj atrakcija, tako da je veoma teško izdvojiti samo deset onih najboljih stvari koje morate posetiti, videti ili uraditi na ovom ostrvu. Potrudili smo se da ipak odaberemo deset stvari koje će na najbolji mogući način pokazati raznolikost samog ostrva. Ukoliko već planirate letovanje 2019 onda je možda ovo prava destinacija za vas.

letovanje ostrvo lesvos

Vodopad Man’Kata

Ovo je prilično lepo i idealno je mesto za piknik. Šetajte, ali ne više od 700 metara od zemljanog puta i doći ćete tamo. Vodopad nije odma vidljiv, već ćete morati da hodate stazom do vodopada. Jako lepo mesto koje će vas posebno oduševiti. Man’Kata se nalazi 1500m na 30 km severno od Mytilina, na putu prema mestu Mantamados. Uživajte u lepoti ovog prelepog mesta.

Muzej industrijske proizvodnje maslinovog ulja u selu Agia Paraskevi

Ako volite muzeje koji prikazuju tradicionalnu industriju u Grčkoj, onda je ovaj muzej jedan od njih. Muzej je obnovljen i pružiće vam mnogo informacija o proizvodnji maslinovog ulja (više informacija o muzeju možete naći ovde). Danas se u tom muzeju ne događa nikakva proizvodnja ulja, ali će biti zanimljivo da vidite ceo proces o tome kako se ulje proizvodi od maslina. Čućete mnogo korisnih informacija o samom procesu rada, svakako je jedan muzej koji je vredan za posetu.

Časovi keramike kod g. Stelios Stamatis

kermika lesvos

Ukoliko želite da naučite nešto više o grnčariji onda je Levsos pravo mesto za to. Stelios Stamatis je prava osoba, koja pre svega uživa u svom poslu, a uz to jako dobro prenosi svoje znanje. Većina stvari koju ćete čuti koristiće vam ukoliko ikada budete imali želju da se bavite keramikom.
G. Stelios će vam pokazti kako se prave jednostavne i / ili složene stvari, dok ćete u isto vreme uživati u nekim lepim pričama iz njegovog života. Radnja / radionica nalazi se u selu Mantamados (oko 1 km od ulaza u sela, koji dolazi iz Mytillinija).

Selo Skala Sykamnias

Ovo mesto je poznato uglavnom po 3 stvari. Prva od njih je da je to mesto gde su izbeglice iz Turske dolazile na obalu pre nego što su premeštene na drugo mesto. O ovom mestu je napravljen poseban film “Ode to Lesvos”, koji predstavlja hrabrost i altruizam lokalnih stanovnika koji su pomogli svim tim ljudima.
Drugi razlog po kom je ovo selo poznato, jeste kao rodno mesto Stratis Myrivillis (1890-1969), koji je bio poznati grčki pisac.
Treći razlog je hrana. Postoje mnoge male konobe sa prelepim specijalitetima i naširoko poznatom grčkom piću ouzo. Tu je konoba pod nazivom “Mouria tou Myrivilli” (Mulberry of Myrivillis), koju će vam rado preporučiti svi meštani. Skala se nalazi na 31 kilometar udaljenosti od Mytilini, istočno od Molyvosa, na severnoj strani ostrva.

Crkva Taxiarchia

Mnoga vojna lica (uglavnom piloti) dolaze ovamo, u ovu crkvu. Crkva se nalazi u selu Mantamados. Taxiarchis je zaštitnik i anđeo čuvar Lesvosa. Crkva ima dvorište i okolina je vrlo lepa.

Therma Spa

Ovo su zaista moderne i lepe terme koje se nalaze odma tik uz more. Voda dolazi od vrućih izvora i ima terapeutska svojstva. Oni imaju otvoreni bazen gde se nalazi i moderan kafić .
Mnogi ljudi dolaze ovde da provedu dan i opuste se, jer je mesto blizu grada, ali stvarno izolovano (lako pristupačno automobilom).
Therma Spa se nalazi na 7. kilometru Mytilene prema Kallonii. Njihove usluge uključuju masažu, aromaterapiju, refleksologiju, i mnoge druge užitke.

Izvori tople vode Polichnitos

Ovo je mesto vrućih izvora na putu koji vodi od sela Polichnitos do sela Vatera. Sastoji se od dva malena bazena unutar zgrade (odvojena za muškarce i žene) i to je sve  (https://www.hotsprings.gr/). Područje izvan zgrade je vrlo lepo. Možete videti izvor gde ključa voda i stvara različite boje od mineralnih sastojaka.
Ta voda se koristi u bazenima, ali prvo se hladi (naravno). Ovi izvori dosežu temperaturu od 87,6 ° C, što ga čini najtoplijim prirodnim izvorom u Evropi.

Pojedite lokalnu ribu

Lesvos proizvodi puno hrane. Ovde je riba velika, kao i njihove salate, Fava. Nemojte zaboraviti da probate sir (Ladotyri) i uživate u piću Ouzo, naravno.

Plaže

Na koji god deo ostrva da se uputite, sačekaće vas prelepe plaže. Zato uživajte i budite pravi turista. Za preporuku 10 najlepših plaža možete pogledati tekst na blogu VisitGreece.

Posetite izvore Eftalou

Ovde se možete opustiti u jedinstvenom kupatilu iz 17. veka gde se možete kupati u jednom od sedam privatnih kupatila sa toplom izvorskom vodom. Nalazi se u selu Eftalou na 4,5 km od Molyvosa.Nešto više o ovom starom kupatilu možete pročitati ovde.

Da li ste možda vi posetili ostrvo Lesvos ili neka od navedenih mesta? Koja su vaša iskustva? Da li ste uspeli da nađete jeftine avio karte za ovu destinaciju? Pišite nam u komentarima i podelite vaša iskustva sa svima.