Parga je jedno prelepo turističko mesto smešteno na obali Jonskog mora. Ovaj slikovit gradić ima posebnu energiju, magične vidikovce te ceo grad ostavlja jak utisak na sve posetioce. Pored tri lepe plaže u samom gradu – Krioneri (gradska plaža), Piso Krioneri i Valtos plaža, obavezno morate da obiđete i okolinu Parge koju zaista vredi obići. Zato vam predstavljamo top 5 izleta koja nikako ne smete propustiti ukoliko letujete u Pargi.

Parga grad u Grčkoj
Parga – biser Jonske obale

Izlet brodićem na ostrva Paksos i Antipaksos

Antipaksos je mesto koje je nenaseljeno, dok je Paksos naseljeno mesto u kojem ćete provesti svoje slobodno vreme. Ovaj izlet je izuzetan jer se obilaze nestvarno lepe pećine u okolini Paksosa. Pećine se nalaze na zapadnoj obali grada i u njima ćete moći da plivate, ulazeći na jednu stranu a izlazeći na drugu stranu pećine. U blizini Antipaksosa se nalazi prelepa plaža Voutoumi. Plaža je posuta najfinijim snežno belim peskom, a more ima izuzetno tirkizno plavu nijansu. Voda je kristalno čista i prijatna za kupanje. Nakon kupanja i sunčanja, kreće se u jedan slikovit i šarmantan gradić, Gajos. On ima predivno uređene kućice koje su smeštene tik uz obalu. Izlet je osmišljen obično tako da ovde imate slobodno vreme za uživanje i istraživanje lepota grada. Nakon toga nastavljate krstarenje i vraćate se u Pargu. U nekim periodima u toku godine, turisti imaju priliku da uživaju u posmatranju delfina koji uskaču i iskaču iz vode. Ovaj izlet košta između 20-25 eura.

Krstarenje Jonskim ostrvima

Ovaj izlet traje od ranih jutarnjih do večernjih sati. Kreće se iz Parge autobusom, i do Lefkade stižete za nekih sat vremena vožnje. Na krstarenje polazite iz poznatog letovališta Nidri. Ovaj izlet je jedan od nezaobilaznih, jer je Lefkada jedno od najlepših jonskih ostrva koje će vas ostaviti bez daha, zbog prelepe boje mora i prirode i zelenila. Boja mora na ovom ostrvu ima nestvarnu plavu nijansu. Na Lefkadi se obilazi plaža Porto Katsiki gde je predviđeno kupanje i sunčanje. Nakon toga se odlazi na ostrvo Kefalonija. Svraća se u grad Fiskardo, koji ima neku posebnu energiju zbog samog slikovitog izgleda. Nakon Kefalonije obilazi se ostrvo Itaka (čuveno Odisejevo ostrvo). Tokom ovog krstarenja moguće je videti i ostrva Meganisi, Skorpios, plave pećine i još mnogo divljih i nenaseljenih ostrvca. Cena izleta je oko 40 eura.

Porto Katsiki plaza na Lefkadi
Plaža Porto Katsiki na Lefkadi

Izlet do Krfa

Krstarenje od Parge do Krfa traje oko 2h. Ovo je jedan specifičan i istorijski izlet, s obzirom na istorijsku vrednost ovog ostrva. Pre svega se obilazi ostrvo Vido na kome se nalazi plava grobnica – mesto na kome su sahranjeni srpski vojnici koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. Zatim se odlazi do glavnog grada, Krfa, koji je unikatan i lepo uređen grad koji odiše istorijom. U samom gradu je smeštena Srpska kuća, muzej koji vredi obići. Cena izleta je oko 30 eura.

Mitovi i legende – reka Aheron

Ovo je jedan kraći izlet i odlazi se do reke koje se nalazi između mesta Preveza i Thesprotia. U blizini ove reke smeštena su sela Kanalaki i Glyki. Ovo je reka koja je poznata kao jedna od pet grčkih reka podzemnog sveta. Sa sobom nosi razne legende i mitove. Za ljubitelje čiste i netaknute prirode, izlet do reke Aheron pruža mogućnost uživanja u nestvarno lepim pejzažima i kristalno čistoj vodi reke. Šuma koja se nalazi u okolini deluje egzotično. Cena izleta je oko 25 eura.

Taksi brodići do poznatih plaža u okolini Parge

Iz samog cenra Parge postoje svakodnevni polasci tzv. taxi brodića koji vas voze do najlepših obližnjih plaža. To su tri nestvarne plaže: Valtos, Lihnos i Sarakiniko. Cena povratne karte po osobi za plažu Valtos je 4 eura, za Lihnos 9 eura i za plažu Sarakiniko 11 eura. Postoji i mogućnost obilaska malog ostrva Agia Paraskevi po ceni od 3 eura za oba pravca.

Ukoliko ste već letovali u Pargi i ovog leta želite da zamenite Grčku nekom drugom destinacijom, za vas je odličan izbor Turska letovanje ili Egipat letovanje.