Drevni grad u oblacima, zaboravljeni grad, sveti grad… Samo su neki od naziva koje prate jedno od novih sedam svetskih čuda.  Maču Pikču nalazi se u Peruu, na nadmorskoj visini od 2350 metara. Ne zna se kad je tačno sagrađen ali se veruje da je to bilo oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do početka dvadesetog veka. 

Do Maču Pikču se jedino stiže železnicom, uz tok reke Urubamba. Zatim se mini busevima penje još nekih 8 km, uz oštre krivine, dok se ne stigne na cilj. Pre  ulaska u izgubljeni grad, na pasoš se udara pečat. 

Oni koji su bili kažu da taj prvi pogled i utisak je nemoguće opisati i preneti. Mir. Tišina. Lepota. I sve to u jednom. Sve je puno zelenila, visova, lame pasu bez straha od ljudi… Na maloj površini registrovano je preko 400 različitih vrsta ptica: kolibri, patke, tukani, kondori, orlovi, papagaji i još mnogi drugi. 

Iako ga je oštetio zub vremena, neka od zdanja su ostala sačuvana i turisti ih rado obilaze. Hram Sunca ( Toreon ), sa uskim tornjevima i ravnim prozorima je centralan u ovom gradu. Poznat je još i hram tri prozora, kao i glavni hram, smešteni su u “gornjem” delu grada. Naselje je imalo kompleksan sistem vodovoda, imali su trgove, ulice i oko 200 stambenih jedinica. Poljoprivredni deo je bio izdvojen, što je na terasastom terenu bilo od velikog značaja za stanovnike. Postojao je i kanal za odvod kišnice, u dužini od čak 800 metara. Ono što posebno iznenađuje je to da iako Inki nisu znali za gvozdeno oruđe, a ni točak, njihove građevine su napravljene posebnom zidarskom metodom savršeno isečenog kamena i uklapanjem, što se ispostavilo kao odlična metoda gradnje, jer su i nakon brojnih zamljotresa, neki od njih ostali neoštećeni.  

Iznad celog grada uzdiže se Intiwatana  – mesto koje hvata Sunce – tj. čuveni monolit, pravougaoni kameni stub sa postoljem i jednim stepenikom. Do danas nije jasno da li je to služilo za potrebe astronomije ili za ritualne običaje. 

Simboli koje su Inke često poredstavljali su kondor – vezan za viši svet i Sunce, i jaguar – vezan za niži svet, zemlju. Ova dva simbola spaja simbol stepenica, koji su označavali prelaz iz jednog sveta u drugi.

Grad je okružen rekom sa tri strane, put do samog vrha je klizava litica, a kada se popnete u grad  shvatićete da ste okruženi oblacima. Moćna vojska je nadgledala sa litica prilaz i tako branili grad. Takođe se veruje da je Maču Pikču bio multikulturna zajednica, na osnovu ostataka pronađenih u vidu posuđa koje je pripadalo drugim kulturama. Ali ni za to nema dokaza, već se sve zasniva na pretpostavkama pronalazača.  

Iako je grad otkriven pre više od sto godina, još mnoge stvari su ostale misterija. Sa lokaliteta je odneseno  dosta antikviteta u Ameriku, koji bi mogli potencijalno ispričati priču ovog drevnog naroda. Možda nikada nećemo saznati zašto je ovo naselje napušteno, ni gde je nestala cela jedna civilizacija. Ali jedno je sigurno: Inke su uradile nešto po čemu će zauvek ostati zapamćene.

Iako se neki već uveliko spremaju za letovanje, neki razmišljaju o ranijem odmoru na neke egzotične destinacije. Ukoliko ste pripadnik druge grupe onda je Peru možda prava destinacija za vas.