Neverovatna prirodna lepota u Turskoj – Pamukale. Nestvarni pogledi koji nas obaraju sa nogu, to je ono želimo na svakom našem putovanju, zar ne? E pa u Turskoj toga ima skoro gde god da se okrenete, Pamukale je samo jedno od prirodnih čuda.

Pamukale se nalazi u jugo-zapadnom delu Turske,  u provinciji Denizil a duž Egejske obale. Ime Pamukale u prevodu znači brdo od pamuka. Čim kročite na ovo mesto, biće vam jasno zašto nosi baš ovo ime.

Terase od kamenca-bele, blistave prirodno isklesane terase od kamenca su ono što čini zapravo Pamukale. Unesco zaštićena oblast, mamac je za turiste. Terase su nastale radom vruće, kamencom obogaćene termalne vode iz termalnih izvora. U procesu je taj kamenac izgledao kao vata pa otuda i name pamučni breg. Navodno je ta voda, koja i danas izvire i gazirana i obogaćena kalcijumom je, lekovita. Stari Rimljani su verovali u ta lekovita svojstva još pre 2000 godina. Ovo mesto pretvoreno je onomad u nešto poput današnjih banja a veruje se da pomaže reumatičnim i srčanim bolesnicima. Zanimljivo je da zbog visokog udela kamenca i toplote vode, biljke ovde skoro pa nemaj nikavu šansu da prežive.  

pamukale turska

Iako su snežno bele vodene terase prelepe, nije to tako oduvek bilo. Kako to obično biva, kad je nešto IN, ovo mesto je bilo prepuno turista i osim njih niste mogli videti ni vodu ni terase. Mnogi automobili koji su vozili skoro do pred samih terasa štetile su kamencu i prljali ga izduvnim gasovima. Ljudi nisu vodili računa kuda staju, gde se kupaju i kako to mesto iza sebe ostavljaju.  Već 20 godina, tačnije od 1996. godine je zbog toga svega zabranjeno kupanje u terasama. Dozvoljeno je još samo bos kročiti u njih. Čak su i hoteli koji su svojom blizinom narušavali Pamukale bili porušeni i premešteni. Od tada je počeo proces izlečenja i sada su terase lepe kao što su to pre 20ak godina bile.

Nemojte biti razočarani, svakako treba da ponesete kupaći kada budete krenuli put Pamukala. Na ovom mestu napravljene su specijalne veštačke terase i bazeni u kojima se možete kupati i uživati u neverovatnom pogledu. Same terase jesu nešto što vam oduzima dah i čini da zaboravite na okolinu, međutim, ne biste to trebali  učiniti. Dok ste već tu, iznad brda u Pamukale nalazi se antički grčki grad Hierapolis sa svojim amfiteatrom, grobovima (Nekropole) gradskom kapijom i Apolo hramom. Većina zdanja je dobro očuvana i dozvoljeno je na kratko sesti u amfiteatar i biti prebačen u neko staro vreme, pre nove ere.

Ko želi dakle, da ode na letovanje u Tursku, trebao bi u to obavezno da ubaci i dan dva izleta do Pamukala i okoline, definitivno ćete videti nešto jedinstveno u životu.

pamukale zalazak sunca turska

Još jedan savet – najlepše su terase u smiraj dana, kada navala turista popusti i sunce počne da zalazi. Boje sunca prilikom zalaska poklanjaju terasama i belom kamenu i plavoj vodi dodatni sjaj i dozu neverovatnoće. S toga nam je naš savet da na ovaj izlet možda krenete samostalno i malo kasnije, kako biste uspeli da se okupate i okrepite i onda završite dan na najbolji mogući način, uz zalazak sunca. Rekli bismo, perfektno mesto za neku prošnju ili saopštavanje lepih vesti. Nezaboravno, zar ne?