Jedno od ostrva koje je ostavilo impresivan utisak na mene jeste upravo jedan od bisera sporada – Skijatos. Ovo ostrvo je veoma popularno, a jedan od razloga tome jesu njegove neverovatne plaže. Iako je reč o najmanjem ostrvu sporada sa svega 10km dužine i 6km širine, ostrvo ima preko 60 plaža.

kukunaries plaža skijatos skiatos grcka letovanje

Kukunaries plaža

Budući da volim da istražujem i upoznam mesto potpuno, svoj odmor na Skijatosu organizovala sam tako da skoro svakog dana obiđem neku od plaža. Krenuli samo od najpoznatije plaže na ostrvu – plaže Kukunaries, u prevodu borova šišarka. Veliku peščanu plažu okružuje divna borova šuma, a more je kristalno čisto sa prelepom bojom. Dug plićak, sitan pesak, miris borva i prorodna hladovina su kombinacija koja argumentuje činjenicu da je Kukunarija proglašena jednom od najlepših plaža na Mediteranu, ali i na svetu. Pored plaže nalazi se i slatkovodno jezero, pa je ovaj deo proglašen i prirodnim rezervatom. Plaža ima i dodatne sadržaje: snek barove, tavernice koje imaju svoje ležaljke, zaista idelana plaža i za porodice sa decom. Nas je više interesovalo uživanje sa malom dozom adrenalina, pa smo uživali u soprtovima na vodi koji se ovde organizuju. Iza plaže nalazi se parking, što nas je posebno obradovalo, jer smo išli autom. Do plaže se može doći i gradskim autobusom (autobuska stanica broj 22 – kompletan spisak stanica kao i mapu možete pogledati ovde).

banana plaza grcka letovanje skijatos

Banana plaža

U blizini Kukunarise plaže nalazi se takođe interesantna plaža Banana. Ova peščana plaža je fenomenalna za sve koji vole provod uz glasniju muziku, sportove na vodi i fenomenalan zalazak sunca. Na plaži se organizuju dobre žurke skoro do ponoći. Plaža je podeljena na dva dela manjim stenama, tako da je jedan deo rezervisan za nudiste. Kako smo pre podne odmarali na plaži Kukunaries, popodne smo rezervisali za provod na Banana plaži i napravili odličnu kombinaciju. Stajalište kod ove plaže je broj 26 ukoliko se neko odluči da ide autobusom.

vromolimnos skijatos plaža grcka

Vromolimnos plaža

Narednih par dana ponovo smo se odlučili da obilazimo deo zapadno od Skijatosa i rešili da istražimo plaže: Trulos, Agia Paraskevi i Vromolimnos.
Kada se krene od grada Skijatosa zapadno Vromolimnos plaža nam je bila najbliža i na nju smo prvo svratili. Ova plaža ima sve što bi moglo da zatreba bilo kome tokom celodnevnog boravka. Ulazak u vodu je postepen, pesak divne zlatne boje, a barovi na plaži odlični. Ovde se takođe u popodnevnim časovima organizuju žurke, ali budući da smo ranije stigli, ovog puta odličili smo da propustimo taj tip provoda i nastavimo ka narednoj plaži Agia Paraskevi.
Agia Paraskevi mi se veoma dopala. Iako je veoma popularna, nije pretrpana jer je poprilično duga. Kao i prethodna plaža peščana je, ulazak u vodu postepen, voda fenomenalna, a prirodnu hladovinu možete naći ispod drveća platana. Za razliku od Vromolimnos plaže ovde je mirnije iako postoji dosta barova, marketa… Ako neko odluči da ide autobusom u blizini su stajališta broj 15 i 16.
Nakon ovih plaža otišli smo do mesta Troulos, u blizini koga se nalazi istoimena plaža. Mestašce je zaista simpatično, a plaža je jako dobro organizovana. Ovog puta smo izabrali izležavanje na sitnom, zlatnom pesku, mada se mogu iznajmiti i ležaljke i suncobrani. Ovde je ulazak u vodu strm, a plaža je okružena stenama. Za one koji žele da idu busom, ova plaža nalazi se na potezu autobuskih stajališta od broja 18 pa sve do broja 21.

Lalaria plaza skijatos grcka letovanje

Plaža Lalaria

Poslednjih dana rešili smo da malo promenimo prevozno sredstvo i da brodićem obiđemo još nekoliko interesantnih plaža.
Prva na spisku bila je naravno plaža Lalaria. Čarobna plaža sa „trijumfalnom kapijom“ koju je sačinila sama priroda. Ova kamenito-šljunkovita plaža je apsolutno divlja i okružena stenama, a boja mora je fascinantne tirkizne boje. Prizor koji ostavlja bez daha. Naravno, ovde smo morali da napravimo i par dobrih fotografija, jer ovo je i jedna od najfotografisanijih plaža.

kastro brodic skiatos grcka

Brodić vozi do tvrđave Kastro

Brodićem smo nastavili do starog naselja i srednjovekovne tvrđave Kastro. Ispred mesta nalazi se i mala šarmantna plaža. Na ovoj plaži uživali smo u nedirnutoj prirodi i lepoti mora. Ovde postoji samo jedna taverna sa odličnom hranom.
Na ovom krstarenju posetili smo još i plaže Asselinos i Madraki, Agia Eleni kao i plažu Tsougrija.
Plaža Asselinos nalazi se na severu Skijatosa i obavezno je pristanište za turističke brodiće. Velika peščana plaža je uređena i ima nekoliko taverni i barova. Ono što može biti interesantno, ali samo za one koji to vole kao recimo ja, jeste da se na ovoj plaži mogu pojaviti veliki talasi.
Svoje krstarenje završili smo na plaži Tsougrija. Tsougrija je nenaseljeno ostrvce do koga se može doći samo plovnim putem. Nalazi se preko puta grada Skijatosa. Mi smo se odlučili za kraću posetu, no na ovo ostvrce može se ići i celodnevno vodenim taksijem. Plaže su očaravajuće, divlje i jedino što postoji je jedan bech bar i jedna crkvica. Idealno mesto za beg od gužve i relaksaciju.

Zato ako odlučite da letovanje 2018 provedete na Skijatosu jedno je sigurno – uživaćete u prelepoj prirodi i plažama.